Noticies

Més de 7.000 alumnes de tota Espanya han participat a Missió ALBA

22 mai 19


La primera edició del projecte, dirigit a noies i nois d’entre 10 i 12 anys, ha estat tot un èxit ja que ha comptat amb la participació de més de 170 escoles de tot l’estat. Sota el lema de fer visible l’invisible, els alumnes han anat resolent reptes científics des de les seves aules situades en qualsevol punt d’Espanya. Per fer-ho han comptat amb el suport del personal del Sincrotró, que els plantejava una sèrie d’experiments fins arribar a completar la Missió ALBA. Les valoracions de mestres i alumnat han estat molt positives, destacant la part motivadora del projecte.


El Sincrotró ALBA, l’única font de llum de sincrotró d’Espanya, ha llançat aquest curs escolar el projecte educatiu per primària Missió ALBA. Les places per participar en aquesta primera edició es van esgotar i més de 250 professors repartits entre 176 escoles del país han dut la ciència del sincrotró a les seves aules.

Aquest 17 de maig ha finalitzat la Missió ALBA i, des que va començar el gener, les diferents classes de 5è i 6è s’han embarcat en resoldre els reptes científics proposats pel Sincrotró ALBA. Això representa 335 equips que engloben un total de 7.301 alumnes de tota Espanya, des de Melilla fins a Galícia, passant per les Illes Canàries i Balears, d’escoles rurals i de capitals de província.

Missió ALBA es desenvolupa de forma gratuïta a través de la web www.missioalba.cat. Aquesta plataforma allotja quatre laboratoris virtuals relacionats amb la matèria, la força, l’energia i la llum. En cada un, el personal científic i tècnic del Sincrotró planteja preguntes com: “només existeix el que veiem?, per què es mouen les coses?, què provoca canvis en la matèria? o, podem veure-hi amb llum invisible?”. Al llarg dels darrers mesos, els alumnes de les diferents escoles han resolt al mateix temps les quatre incògnites científiques investigant en les seves respectives aules fins arribar a la meta, i així, convertir-se en Màsters de la Matèria, la Força, l’Energia i la Llum.

En cada laboratori es sortejava una videoconferència amb el personal científic del sincrotró que els havia llançat el repte a resoldre. L’oportunitat de parlar amb ells en directe ha sigut tota una experiència motivadora pels alumnes que han pogut preguntar curiositats sobre el Sincrotró i la gent que hi treballa. Però el regal més esperat ha estat el gran premi final de Missió ALBA: la visita dels investigadors a l’escola guanyadora que ha resultat ser el CEIP Reyes Católicos de Guadalupe, a Extremadura. En els propers dies, una representació del personal de l’ALBA que ha participat en el projecte viatjarà fins a aquesta escola per conèixer en persona l’equip guanyador.

Els continguts de Missió ALBA han estat específicament dissenyats per treballar d’una manera pràctica i vivencial els aspectes del currículum oficial de les diferents comunitats autònomes que tenen relació amb la ciència del sincrotró.

Amb aquest projecte, el Sincrotró ALBA busca apropar la seva ciència als alumnes de primària de tot el país, transmetent una visió propera, positiva i motivadora de la ciència i de les seves professions, així com oferir als docents recursos per treballar la ciència d’una forma diferent. En paraules de la directora de l’ALBA, Caterina Biscari, “l’interès per la ciència i la tecnologia neix ja des de petits” i d’aquí la motivació d’aquest projecte, que pretén “despertar la vocació científica i conscienciar de la necessitat de la ciència per a la societat”.

La iniciativa comptarà amb la seva segona edició el pròxim curs 2019-2020 i espera tornar a tenir la gran acollida que ha rebut de docents i alumnat. El registre per participar-hi estarà disponible al setembre.


Tornar

Una iniciativa de:


Alba

En col·laboració amb:


Generalitat de Catalunya. Departament d'Empresa i Coneixement
Ministerio de Economía y Empresa

I gràcies al suport de:


la Caixa

Produïda per:


eduXarxa