Noticies

Comença la 3a edició de Missió ALBA estrenant 4 nous experiments

14 set 20


A partir d’avui les classes de 5è i 6è de primària que vulguin participar a la tercera edició de Missió ALBA ja es poden apuntar a www.missioalba.cat. Enguany s’ofereixen 500 places per mestres de tota Espanya, després dels bons resultats que han tingut les edicions anteriors del projecte educatiu del Sincrotró ALBA, que l'any passat va comptar amb més de 300 docents i 10.000 alumnes de tot el país. Aquest curs hi ha disponibles 4 nous experiments que, sota el lema "Descobreix el poder de la llum", mostraran als alumnes la ciència de la llum.
 

Missió ALBA està a punt per començar la seva tercera edició. El projecte educatiu impulsat pel Sincrotró ALBA, l’única font de llum de sincrotró d’Espanya, va exhaurir les seves places el curs passat i enguany les augmenta, esperant arribar als 500 docents inscrits que podran participar amb les seves classes de 5è i 6è de forma totalment gratuïta. Missió ALBA es desenvolupa a través d’internet, els seus continguts estan relacionats amb la ciència del Sincrotró i responen a les exigències del currículum oficial per aquesta etapa educativa. El registre estarà disponible fins el 25 d’octubre i la Missió començarà el gener del 2021.

Aquest curs arriba amb la novetat de poder escollir entre dos reptes: "Fes visible l'invisible" i "Descobreix el poder de la llum". El primer proposa 4 reptes relacionats amb la matèria, la força, l’energia i la llum. El segon, nou d'aquest any i més interdisciplinar, mostra les propietats de la llum i com aquesta ens serveix per veure-hi, per conèixer les propietats dels materials, per crear solucions tècniques a qüestions de la vida quotidiana o per fer art, fins i tot.

Enguany es preveu que uns 15.000 alumnes de tota Espanya resolguin aquests reptes plantejats pels membres del personal de l’ALBA a través de la plataforma de laboratoris virtual. Experimentant a l’aula i seguint les instruccions de l’equip del Sincrotró, els joves arribaran a trobar la resposta científica al repte, fins a completar tota la missió. Segons els mateixos alumnes “són reptes senzills que en realitat t’ensenyen moltes coses complicades, a la vegada que t’ho passes bé experimentant amb els companys”.

També els mestres van valorar molt positivament les anteriors edicions de Missió ALBA, sent “una manera diferent, estimulant i motivadora de presentar la ciència” que “aporta recursos i seguretat als mestres a l’hora de fer experiments a l’aula” i “permet entrar en contacte amb personal científic de forma propera”.

Equips de tota Espanya estaran intentant resoldre la missió al mateix temps. Entre tots els que ho aconsegueixin se sortejaran premis com samarretes de Missió ALBA, videoconferències amb l’equip del Sincrotró que els ha animat a experimentar i la visita d’aquests a l’escola guanyadora del premi final.

Enguany es presenta un curs ple d'incerteses per la pandèmia, però Missió ALBA es compromet a adaptar-se als possibles futurs escenaris, ja sigui flexibilitzant el calendari o adaptant els continguts perquè els alumnes puguin accedir-hi des de casa com es va fer el curs passat, que va finalitzar amb un interessant xat en directe entre personal d'ALBA i els estudiants.


Tornar

Una iniciativa de:


Alba

En col·laboració amb:


Generalitat de Catalunya. Departament d'Empresa i Coneixement
Ministerio de Economía y Empresa
Día Internacional de la Luz

I gràcies al suport de:


Fundación Española para la Ciencia e Innovación
la Caixa

Produïda per:


eduXarxa