El projecte

El Sincrotró ALBAEl Sincrotró ALBA és la infraestructura científica i tecnològica més gran de tot Espanya. Està situada a Cerdanyola del Vallès (a uns 20 quilòmetres de Barcelona).Sincrotrón ALBA


Es tracta d’un complex d’acceleradors d’electrons per produir llum de sincrotró, que permet veure l’estructura atòmica i molecular de la matèria i estudiar-ne les propietats.

Cada any l’ALBA genera unes 6.000 hores de llum, que donen servei a més de 1.600 membres de la comunitat científica i del sector industrial procedents d’institucions espanyoles (75%) i també d’altres països (25%). Actualment, la instal·lació disposa de vuit línies de llum en marxa, que es destinen principalment a investigacions de l’àmbit de les biociències, la matèria condensada (nanociència i propietats magnètiques i electròniques) i la ciència dels materials. A més, té tres línies noves en construcció.

El Sincrotró ALBA està gestionat pel Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum Sincrotró (CELLS) i cofinançat a parts iguals pel Govern d’Espanya i la Generalitat de Catalunya. Pertany a la xarxa d’Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS), que estan dedicades a la investigació i desenvolupament tecnològic d’avantguarda i de màxima qualitat, així com a fomentar la transmissió, intercanvi i preservació del coneixement, la transferència de tecnologia i la innovació.Sincrotrón ALBA

Objectius de la Missió ALBA

Fomentar vocacions científiques entre les nenes i els nens de Primària, oferint-los la possibilitat de viure la ciència en primera persona.


Crear ponts entre la comunitat científica i la comunitat educativa, proporcionant als docents contextos reals per treballar la ciència.


Reforçar el compromís de l’ALBA amb la divulgació científica, acostant la ciència de primer nivell al conjunt de la societat.


Estrènyer el vincle entre el Sincrotró ALBA i la societat espanyola, eliminant la barrera geogràfica entre la infraestructura i la ciutadania.


Les portes de l'ALBA estan obertes
a la comunitat educativaDescobreix-lo

Si vols treballar a l’aula què és un sincrotró i com funciona, descarrega’t aquests recursos i materials didàctics.


Visita'ns

Si vols conèixer les nostres instal·lacions, pots sol·licitar una visita guiada o acompanyar-nos durant l'ALBA Open Day.


Forma't

I si ets professor de Secundària, no et perdis els seminaris que organitzem en col·laboració amb la Fundació Catalunya - La Pedrera.


Una iniciativa de:


Alba

En col·laboració amb:


Generalitat de Catalunya. Departament d'Empresa i Coneixement
Ministerio de Economía y Empresa
Día Internacional de la Luz

I gràcies al suport de:


Fundación Española para la Ciencia e Innovación
la Caixa

Produïda per:


eduXarxa